Kanske borde prova det här, jag brukar köpa kvittenjelly eller vad man nu kan kalla på Coop (där du varit!!), ett fint litet mellanmål faktiskt även utan tillbehör!
Av: ilva
Av: Anna Billing
Ilva: Du menar på ”Choppe” eller hur det nu lät på toskansk dialekt Ja, prova, det är hur enkelt som helst att få bra resultat. Sådant gillas.
Av: Greyerzer
Vilket kul recept! Jag visste inte att det fanns kvitten i Sverige (de är litet köldkänsliga). Jag gjorde nyligen kvittengelé och kvittenlikör http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/11/kvittengele-och-kvittenlikor.html
Nästa projekt är att ta hand om kvittenmoset som blev över när jag kokade saft. Det blev drygt 4 kg osötat mos från mitt lilla träd, som står i södra Tyskland, vilket hamnade i frysen allt eftersom och nu ska sötas och konserveras.
Av: Anna Billing
Greyerzer: Kärt besvär med så mycket kvittenmos. Jag brukar aldrig få så många, men en granne hade visst kvitten jag kunde få, så nu kanske. Har lagt kvitten i brännvin för ett par år sedan till en syrlig snaps men funderar på en kvittenlikör. Har du provat det?
Av: Roy
Vi bor i Skåne och har 3 stycken kvitten träd i trädgården.
Det är inte rosenkvitten utan äkta kvitten.
Dessa 3 små träd gav oss i år ca 50 kg frukt!
Håller nu på att koka marmelad för fullt.
Gör även kvittenkaka, dvs äppelkaka med kvitten,
och det är riktigt gott.
Kul att läsa om andra recept och skall försöka mig på en membrillo.
Den där polow lät intressant. On någon har en länk vore jag
Tacksam annars är det väl att köpa boken ni talade om
Av: Anna Billing
Hej Roy: Roligt att du också gillar kvitten, och femtio kilo var ingen dålig skörd! Vi får se om jag hinner få till någon bloggpost om kvittenpolow. Man vet aldrig, ibland händer det
Kvittenkaka med olivolja i smeten har jag bakat. Den hittar du här:http://taffel.se/recept/kvittenkaka-med-hasselnotter
Av: Jenny
vid mitt första försök stelnar inte pastejen ordentligt. Använde stor kvitten och hade tagit bort en del av skalet. Ide om varför? Pektinet fälls ut från skalet??
Av: Anna B
Hej Jenny: humhum, jag har faktiskt inte haft problem med konsistensen men kokar alltid med skal. I skalet sitter mycket av pektinet. Mognadsgraden på frukten kan ha betydelse, men att sänka pH, som du gör med citronsaften, brukar ha effekt. Prova igen, membrillo är värt det!
Av: Nanna
När jag var väldigt, väldigt ung växte ett kvittenträd precis utanför vårt hus nere i Bosnien. Jag älskade trädet och frukterna, dess magiska doft och alla himla recept som min mormor, farmor och mamma använde kvitten till. För att inte nämna alla bakelser såsom kvittenstrudel och dylikt. Åh…
Jag var tio år gammal när jag lämnade Bosnien och i Sverige har jag inte sett denna frukt, vare sig i affär eller på någon odling-ställe. Någon som vet var i Stockholms-området som man kan köpa det?
Tack på förhand!
/Nanna
Av: Anna B
Hej Nanna!
Vilken fin berättelse – förstår att kvitten är speciella för dig. Äkta kvitten kan köpas som träd på plantskolor cydonia oblonga är det du ska kolla efter. Härdigheten i Stockholm är jag lite osäker på. Frukten köper du höst och vår i välsorterade vanliga matbutiker (de kan ta hem till dig) eller i butiker med Mellanösternsortiment. Mycket vanlig i persisk matlagning, t ex.
Lycka till! Du får låterkomma med recepten, de verkar ljuvliga!